Pe stomacul gol, scade nivelul unui hormon care controleaza comportamentele impulsive. Astfel, riscati sa luati hotarari „in pripa“.
Saritul peste mese duce la scaderea nivelului serotoninei din creier, o substanta chimica cu rol in controlarea comportamentelor impulsive si dezorganizate, arata publicatia „Daily Mail“. Drept urmare, deciziile emotionale ar putea prima in fata celor rationale.
Cercetatorii britanici de la Universitatea Cambridge au ajuns la aceste concluzii dupa monitorizarea unui grup de femei si barbati, pusi in fata unui tratament pe care ei il considerau nedrept.
Lipsa serotoninei duce la raspunsuri agresive
Cei 20 de voluntari au luat parte la un joc care presupunea ca fiecare sa primeasca o oferta din partea colegului de a imparti o suma de bani. Daca respectivul accepta, ambii jucatori primeau partea lor de bani. Daca refuza, niciunul nu primea nimic. Normal, senzatia ca li se da o suma mult mai mica decat ar trebui a dus la refuzarea unei treimi din oferte - cu riscul de a nu primi nimic.
Numarul ofertelor refuzate a crescut cu peste 80 la suta atunci cand participantii aveau un nivel al serotoninei mic - lucru care se intampla atunci cand nu mancasera. Mai mult, ofertantii au avut parte de un raspuns violent din partea celor care primeau oferta mica.
„Cercetarile noastre arata ca serotonina joaca un rol important in luarea deciziilor, prin mentinerea unui control asupra raspunsurilor agresive“, sustine unul dintre cercetatori, Molly Crockett.
Integral in Evenimentul Zilei Pe stomacul gol, scade nivelul unui hormon care controleaza comportamentele impulsive. Astfel, riscati sa luati hotarari „in pripa“.
Saritul peste mese duce la scaderea nivelului serotoninei din creier, o substanta chimica cu rol in controlarea comportamentelor impulsive si dezorganizate,