Parintii care nu vor sa tina cont de parerea copiilor in ceea ce priveste alegerea profilului liceului sau a formei de educatie risca sa ajunga in instanta, potrivit Legii 272, art. 47.
Legea prevede ca un copil care a implinit virsta de 14 ani "poate cere incuviintarea instantei judecatoresti de a-si schimba felul invataturii si al pregatirii profesionale" atunci cind nu este in acord cu ce vor parintii pentru el. Acelasi act prevede si ca parintii "au cu prioritate dreptul de a alege felul educatiei care urmeaza sa fie data copiilor lor", insa ii amendeaza pe cei care isi impun in mod abuziv deciziile privind educatia.
"Parintele trebuie sa tina cont de parerea si optiunea copilului, trebuie sa il asculte. In cazul in care izbuncneste un asemenea conflict, eu sint de parere ca, inainte de a merge la tribunal ar trebui sa fie consultat psihologul scolar, dirigintele, profesorii. Totul tine de relatia de comunicare dintre parinte si copil. Sint anumite meserii care au contraindicatii, iar acolo ar trebui sa se tina cont de sfatul medicului. Dincolo de lege este normal ca un elev sa aiba dreptul sa-si exprime optiunea referitoare la forma de educatie pe care si-o doreste. De la 14 ani un copil se poate orienta, are discernamint, el trebuie doar ajutat si sprijinit de parinti sa ia hotarirea corecta. Inchei prin a spune ca nu are rost sa perpetueze un conflict, sa se ajunga la usile tribunalului, mai intii, parintele sa mearga cu copilul sau la un specialist", ne-a spus Valerica Danaila, directorul Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala.
Acest drept poate fi exercitat de cei care au implinit virsta de 14 ani in baza Codului Civil, care prevede ca de la aceasta virsta un copil are dreptul de a lua singur anumite decizii in ceea ce-l priveste.
Astfel, daca un elev nu este de acord cu forma de invatamint sau cu