Cetăţenii irlandezi ar putea spune "nu" Tratatului de la Lisabona După ce în urmă cu şapte ani a provocat un adevărat şoc în UE, respingând prin referendum Tratatul de la Nisa,
Cetăţenii irlandezi ar putea spune "nu" Tratatului de la Lisabona
După ce în urmă cu şapte ani a provocat un adevărat şoc în UE, respingând prin referendum Tratatul de la Nisa, Irlanda dă din nou emoţii.
Un sondaj publicat, ieri, de cotidianul "Irish Times", arată că majoritatea irlandezilor se declară în favoarea respingerii Tratatului de la Lisabona la referendumul programat pentru 12 iunie. Sondajul, realizat de institutul TNS MRBI, creditează respingerea textului cu 35% din voturi, faţă de 30% pentru "da". Luna trecută, acelaşi institut acorda 35% din intenţiile de vot pentru "da", faţă de 18% pentru "nu".
"Dacă nu se va înregistra o schimbare semnificativă în rândul opiniei publice, UE va intra într-o criză", scrie "Irish Times". Irlanda este singura ţară europeană care este obligată de Constituţie să organizeze un referendum pe această temă.
Celelalte state au ales calea parlamentară, iar 14 ţări din Cele 27 au ratificat deja textul. Întrebaţi care este motivul principal pentru respingerea Tratatului, adepţii unei astfel de decizii au pus pe primul loc faptul că nu cunosc textul.
Dublinul exclude un alt referendum
Aflat în fruntea guvernului de mai puţin de o lună, premierul Brian Cowen i-a îndemnat pe alegători să spună "da" cu entuziasm la referendum. "Este vorba de a găsi mijloacele de a prelungi creşterea economiei noastre", a afirmat Cowen, făcând aluzie la oboseala "Tigrului celtic", a cărui creştere va fi redusă la jumătate anul acesta.
Respingerea Tratatului ar fi al doilea eşec pentru Brian Cowen, care, în 2001, când irlandezii au spus "nu" documentului de la Nisa, era ministru de externe. Un an mai târziu, Irlanda a organiz