- Pentru un nevazator, o carte inseamna lumea. O carte in Braille. Insa, daca omul obisnuit gaseste la orice pas
o carte, oferta de literatura pentru nevazatori este extrem de limitata
in Romania.
Asa cum sunt ele astazi construite, nevazatorii nu au, din pacate, ce cauta nici in librarii si nici in muzee. Pitita in satul bistritean Prislop (azi Liviu Rebreanu), locul in care inventatorul romanului modern si-a inceput opera, Casa Memoriala Liviu Rebreanu are, pe un raft din pavilionul nou, o oferta care a facut sa tresara de bucurie fiecare om cu ochii stinsi care a trecut prin ea: romanul Ion, in alfabetul Braille, editat in noua volume. Milioane de puncte in relief, mangaiate cu degetele redau nevazatorilor emotia pe care oricare dintre noi o incearca atunci cand citeste sau reciteste Ion. "L-am primit cu ocazia centenarului Rebreanu, in 1985, de la o editura din Cluj. A fost un dar minunat, insa din lipsa spatiului putem expune doar trei volume", explica curatorul Valer Ilovan, pasionat de opera marelui romancier.
Vizibil atasat de muzeu, acesta povesteste : "A venit anul trecut un grup de elevi nevazatori de la o scoala din Cluj si i-am primit in amfiteatru. Am mentionat ca la etaj se gaseste romanul Ion, tiparit in Braille si am vazut cum au tresarit. Am pus volumele la dispozitia lor si, va marturisesc ca mi s-a facut pielea de gaina cand i-am auzit cu cata bucurie si fluenta citesc in Braille", isi aminteste curatorul.Acesta crede ca muzeul "Liviu Rebreanu" este singura casa memoriala din tara in care se gaseste o carte de autor in alfabetul Braille, fapt ce denota rspect fata de nevazatori, dar si demonsteaza totodata ca muzeele, expozitiile si bibliotecile publice pot fi medii prietenoase si deschise.
"M-am tot gandit de atunci ce bine ar fi daca am avea mai multe carti ale lui Rebreanu transcrise inBraille, aici la muzeu.