Printre rezultatele primului tur al alegerilor si predictiile pentru turul al doilea, am asistat saptamana aceasta la un eveniment de maxima gravitate - semnalul abandonarii luptei anticoruptie de catre insusi presedintele Romaniei.
In incercarea disperata de a explica succesul baronilor locali in alegerile pentru presedintiile consiliilor judetene, Traian Basescu a rostit cateva fraze epocale: "Pentru foarte multe dintre aceste nume, electoratul are o abordare mai evoluata decat a multora dintre noi si electoratul spune pana nu e condamnat, este pentru mine de buna - credinta. Cred ca este unul dintre invatamintele pe care trebuie sa le avem din aceste alegeri(...). Poporul nu valideaza mafioti. (...) Nu putem spune ca electoratul este solidar cu un corupt".
Adica, in intelepciunea sa, poporul a respectat prezumtia de nevinovatie, dar dupa ce baronii vor fi condamanti nu vor mai lua, cu siguranta, niciun vot, chiar daca alternativa va fi la fel de slaba ca duminica. Pana la condamnarea definitiva, votul popular suspenda lupta cu sistemul ticalosit.
Traian Basescu a mers chiar mai departe cu logica votului. Daca Emil Boc a castigat din primul tur alegerile la Cluj, presa are de-acum obligatia sa-l respecte. Si, probabil, implicit, sa-l vorbeasca doar de bine.
Presupunand ca acelasi principiu era aplicabil si acum patru ani, de el ar fi trebuit sa beneficieze si Marian Vanghelie, de exemplu, iar daca este un principiu general valabil, nu numai in functie de rezultatele unui scrutin, ii era perfect aplicabil si lui Ion Iliescu.
Asta inseamna, ducand rationamentul mai departe, ca fenomenul Piata Universitatii a fost o lipsa de respect la adresa unui politician validat masiv de popor, pe care aveam cu totii obligatia sa-l respectam. Si atunci de ce sa ne suparam ca minerii i-au adus la ordine pe ireverentiosi? S