Celebrul scriitor născut în România, stabilit de decenii în Statele Unite, face, pentru EVZ, bilanţul existenţei sale zbuciumate. El s-a întors în ţară pentru a-şi lansa la Bookfest cartea „Prof pe drum“. Sursa: Cosmin MarinescuSursa: Cosmin MarinescuSursa: Rompres
1 /.
EVZ: Despre ce este vorba în noul dumneavoastră roman, editat de Curtea Veche şi lansat la Bookfest, „Prof pe drum“?
Andrei Codrescu: Nu-i roman: este povestea unei călătorii în maşină din anul 1991, cu scopul să găsesc mici comunităţi bazate pe comunism religios sau hipiot, după falimentul comunismului de stat în România. Am luat cu mine un fotograf, David Graham, şi un operator cu camera de film, Jean de Segonzac. Filmul „Road Scholar“ a câştigat Premiul Peabody pentru versiunea televizată, iar cartea „Road Scholar“, cu fotografii de David Graham, a fost satisfăcător controversată, fiindcă le-am explicat americanilor o Americă pe care nu o cunoşteau. Acum au şansa s-o cunoască şi românii, în traducerea superbă a Ioanei Avădani, cu fotografiile originale. Am găsit un titlu care încrucişează „Pe Drum“ al lui Jack Kerouac cu Prof/Praf, ca-n „l-am făcut praf pe prof“.
Cum a apărut ideea unei serii de autor la Editura Curtea Veche? De ce aţi abandonat corabia Poliromului pentru a deveni un autor Curtea Veche?
N-am abandonat Poliromul: ei îmi publică două cărţi de eseuri. Seria de la Curtea Veche o să le introducă românilor alte cărţi, unele mai vechi, unele încă nescrise.
Ideea unei cărţi inedite pe an înseamnă o obligativitate de a o preda editurii?Editura vă oferă un stipendiu în avans?
Nu, dar e o idee bună. M-ar motiva.
După atâţia ani de la plecarea din ţară, vă încearcă vreodată sentimente de nostalgie? Care ar fi asemănările şi diferenţele între România ideală lăsată în urmă (de-atunci sau de-acum) şi America reală, în care vă