"Spune-mi câţi ani ai, ca să-ţi spun ce trebuie să mănânci!" Aşa ar suna deviza nutriţioniştilor americani care, pentru femei, au stabilit un ghid general alimentar adaptat
"Spune-mi câţi ani ai, ca să-ţi spun ce trebuie să mănânci!" Aşa ar suna deviza nutriţioniştilor americani care, pentru femei, au stabilit un ghid general alimentar adaptat vârstei.
Regimul alimentar al femeilor ar trebui corelat cu vârsta, cu stilul de viaţă şi cu nevoile nutriţionale ale acestora, susţin specialiştii de la Centrul de Nutriţie al Universităţii din Boston (SUA). La orice vârstă însă, organismul are nevoie de câteva alimente de bază: fructe, legume, proteine şi anumite tipuri de grăsimi, acestea furnizând vitaminele, mineralele necesare organismului.
Între 20 şi 40 de ani este perioada optimă a maternităţii. Nutriţioniştii le recomandă femeilor care urmează să nască legume verzi (cu aport crescut de acid folic, care previne naşterea unor copii cu malformaţii). Calciul este important în această perioadă, deoarece oasele - consolidate în adolescenţă - continuă să se întărească până la vârsta de 30 de ani.
Vitamina D trebuie consumată atât din produse lactate, cât şi din expunerea la soare (odată cu înaintarea în vârstă, necesarul de vitamina D creşte). Magneziul se găseşte în spanac, alune, orez. Vitamina B6 - în seminţele de floarea-soarelui sau avocado. De asemenea, de fier mai mult au nevoie femeile care pierd mult sânge prin menstruaţie.
Cantităţi mari de fier se găsesc în carnea roşie, în fructele uscate sau în alune. Fierul se absoarbe mai bine dacă se suplimentează şi consumul de vitamina C - din portocale, grepfrut şi kiwi.
Carnea de peşte, reţeta antirid
Către menopauză, organismul femeilor foloseşte mâncarea ingerată mult mai eficient. Apare frecvent constipaţia, aşa că trebuie crescută cantitatea de produse care conţin fibre