"M-am nascut in credinta, fiind baiat de preot ortodox din Ardeal"
Mihai Sora (n. 7 noiembrie 1916, com. Ianova - Timis) este considerat "patriarhul" filosofilor romani contemporani. Este unul dintre intelectualii care isi afirma net credinta crestina. A urmat Facultatea de Filosofie la Universitatea din Bucuresti (1934-1938), avandu-i profesori pe Nae Ionescu, Mircea Vulcanescu si Mircea Eliade. Intre 1939 si 1948, a locuit in Franta si a fost cercetator la "Centre National de la Recherche Scientifique" din Paris. A debutat cu volumul "Du dialogue interieur"/ "Despre dialogul interior", la Gallimard, in 1947. Apoi a tacut peste 30 de ani. In 1948, a revenit in Romania si a reusit sa supravietuiasca flagelului comunist si chiar sa detina functii publice. Dupa 1989, Mihai Sora a fost ministru al invatamantului timp de cateva luni, suficient cat sa desfiinteze liceele agricole si industriale si sa faca invatamantul secundar de cultura generala, precum si sa reintroduca in programa scolara limbile clasice si religia. A publicat volumele "Sarea pamantului" (1978, 2006), "A fi, a face, a avea" (1985), "eu&tu&el&ea sau dialog generalizat" (1990), "Despre dialogul interior" (1995, in limba romana), "Firul ierbii" (1998), "Clipa&Timpul" (2005), "Despre toate si ceva in plus - De vorba cu Leonid Dragomir" (2005).
Am avut bucuria sa discutam o dupa-amiaza intreaga despre filosofie si Dumnezeu, in apartamentul sau incarcat de carti din centrul Bucurestiului.
"Am fost chinuit, de cand eram copil, de problema "marginii""
- Domnule Mihai Sora, sunteti unul dintre intelectualii care nu se sfiesc sa-si afirme credinta in Dumnezeu. Cum ati ajuns sa credeti: prin educatie, prin acumulari si decantari intelectuale, prin vreun eveniment de cotitura in viata dvs?
- M-am nascut in credinta, fiind baiat de preot ortodox din Ardeal. In perio