Doar zece din cele 35 de plaje de pe litoral au apă în care se poate face baie.
Plajele româneşti nu prezintă o garanţie din punct de vedere al igienei - 20% dintre acestea nu îndeplineau anul trecut standardele de calitate a apei de îmbăiere, se arată într-un raport publicat de Comisia Uniunii Europene. Conform acestuia, doar 28,6% dintre plaje sunt conforme cu cerinţele europene. Dacă lipsa de igienă îi îndepărtează pe turiştii străini, pe români nu-i sperie prea tare, aceştia fiind, potrivit operatorilor din turism, „mai înţelegători“. Litoralul bulgăresc are o poziţie mult mai bună - 90% dintre locurile pentru scăldat îndeplineau standardele de calitate a apei.
Sezonul e deschis, hotelierii acuză
La baza acestor rezultate nefavorabile stă un război mocnit între hotelieri şi concesionarii plajelor. Oficialii se plâng că hotelierii nu reuşesc să comunice cu operatorii plajelor, ceea ce le aduce numeroase deservicii. „Am făcut în repetate rânduri demersuri pe lângă autoritatea care administrează plajele, Direcţia Ape Dobrogea Litoral, ca acestea să treacă fie în administrarea consiliilor locale, fie în administrarea hotelierilor, dar degeaba“, afirmă Corina Martin, preşedintele Asociaţiei de Promovare a Litoralului.
Hotelierii acuză faptul că firmele care se ocupă de plaje vor doar să câştige bani şi nu au nicio legătură cu turismul sau cu demersul lor de a îmbunătăţi calitatea serviciilor pe litoral.
CONSECINŢĂ
Străinii fug de litoral
Faptul că multe plaje de pe litoral nu au apă tocmai bună pentru scăldat îi deranjează doar pe străini, românii fiind mai înţelegători la început de sezon, după cum apreciază Corina Martin, opinie susţinută şi de autorităţ i. „Străinii pun mai mult preţ pe astfel de rapoarte, iar noi ne adresăm celor din ţară“, spune Lucia Morariu, secretar de sta