Cum era de asteptat, la a doua zi a filmului romanesc din cadrul Festivalului International de Film Transilvania a sporit afluenta de invitati romani. Marian Crisan a organizat o inedita proiectie pentru presa cu scurtmetrajul sau, „Megatron”, cu care a luat recent Palme d’Or-ul la Cannes, chiar in McDonald’s-ul din apropierea cinematografului Republica. S-a stat ca intr-un hamburger.
"Testimonial"
Inca de dimineata, la cinema Victoria au rulat pana la pranz doua calupuri de scurtmetraje romanesti realizate de la editia precedenta a TIFF-ului si pana acum. Apoi a fost prezentat documentarul „Testimonial”, realizat de Razvan Georgescu, stabilit in Germania. Filmul e coprodus de ZDF si ARTE, dar la realizarea sa a contribuit, printre altii, si Centrul National al Cinematografiei. E un film mai special, iar discutiile de dupa au fost si ele diferite de discutiile care au loc in mod obisnuit. Razvan Georgescu a fost diagnosticat in urma cu trei ani si jumatate cu tumoare (maligna) pe creier.
Medicii i-au mai dat trei ani. Dupa ce a petrecut o noapte scriindu-le scrisori celor doi copii, a luat decizia de a realiza un film despre oameni care s-au aflat in situatii similare, adica la limita mortii. Si a decis ca acestia sa fie artisti, poate pentru ca un artist metabolizeaza altfel limita si o poate exprima nu doar creativ, dar si prin viu grai.
A calatorit pana in Statele Unite, unde s-a intalnit cu compozitorul William Finn, cu pictorita Katherine Sherman si artistul video Bill Viola. A stat de vorba in doua randuri cu artistul plastic Jörg Immendorf in Germania si cu sociologul si scriitorul Helmut Dubiel. A fost si in Italia. A venit la Timisoara ca sa-i filmeze pe tatal sau, compozitorul Remus Georgescu, si pe sculptorul Peter Jecza. Nu toti, dar marea majoritate a eroilor a trecut prin experienta cancerului ori a unei boli neur