Prajitura cu cirese (ingropata)
Ingrediente (pentru circa 12 bucati): 125 g unt sau margarina, 125 g zahar, 2-3 oua, 2 linguri zeama de lamaie, 150 g faina, 50 g amidon, 2 lingurite praf de copt, 1/8 l lapte, 350 g cirese, zahar pudra.
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 190gr.. * Se prepara aluatul la fel ca aluatul pentru chec si se toarna intr-o forma rotunda (diametrul: 20 cm) cu pereti detasabili, unsa cu unt (doar fundul). * Se spala ciresele, li se scot samburii, se lasa sa se scurga zeama si se imprastie apoi peste aluat. * Se da prajitura la cuptor si se coace 50 de minute.
Reteta pentru aluat: Se freaca untul spuma, se adauga zaharul si apoi 1-2 linguri de faina, ca sa se lege. Se incorporeaza ouale - pe rand - (fara sa se intalneasca ou cu ou), apoi faina ramasa si praful de copt, alternativ cu laptele si se amesteca pana ce a fost "inghitita" toata faina.
Prajitura cu cirese (aluat frantuzesc)
Ingrediente (pentru 12 bucati): 400 g aluat de foietaj (congelat), 1/4 l lapte, 1/2 pachet praf de budinca (cu gust de vanilie), 80 g zahar cristal, 2 galbenusuri, 1 paharel rachiu de cirese, 400 g cirese coapte, putin rachiu pentru stropit ciresele, 1 priza scortisoara macinata, ou pentru uns.
Mod de preparare: * Se amesteca praful de budinca cu putin lapte, iar restul de lapte se da in fiert, impreuna cu zaharul. Se incorporeaza in lapte praful de budinca dizolvat, galbenusurile si rachiul de cirese si se amesteca bine cu mixerul. * Se lasa compozitia sa se raceasca, dupa care se trece printr-o strecuratoare fina. * Se spala ciresele, li se scot coditele si samburii, se stropesc cu putin rachiu, se presara cu scortisoara si se lasa sa se patrunda. * Se tapeteaza o tava cu hartie pentru copt si se incinge cuptorul la 200gr.. * Se lasa aluatul sa se decongeleze si se intinde pe planseta infainata la dime