"PD-L si PNL ar trebui sa refaca alianta, macar din interes, daca nu din dragoste"
50% reprezinta o participare nesperata la vot
- La ora cand avem aceasta discutie, s-au comunicat deja rezultatele partiale ale alegerilor locale. Surprind prin rezultatele lor aceste alegeri?
- Nu prea. Singura surpriza este ca prezenta la vot a fost ceva mai mare decat anticipam si decat erau semnalele de dezinteres dinspre electorat. In jur de 50% reprezinta o participare nesperata, mai buna decat la europarlamentare - lucru explicabil prin faptul ca romanul este mai interesat de ce se intampla in comuna sau in orasul lui decat la Bruxelles, desi ne priveste si ce se petrece acolo. In rest, rezultatele care se prefigureaza in acest moment respecta, in general, previziunile si ierarhia din sondajele de opinie: PD-L si PSD raman pe primele doua locuri, cu variatii fara mari semnificatii intre ele de la localitate la localitate, PNL ocupa a treia pozitie si are asigurat un loc de arbitru.
- Cum va explicati ca dupa o guvernare plina de tensiuni, conflicte si acuzatii, PNL obtine cel mai bun scor din istoria sa postdecembrista, iar PSD, care nu s-a desprins inca de imaginea de partid al coruptilor, se mentine in jurul a 28 de procente?
- Intr-adevar, era de asteptat ca actul guvernarii - o guvernare considerata de multi nu tocmai reusita - sa erodeze capitalul electoral al PNL si, mai ales, ca acesta sa sufere de pe urma razboiului fratricid cu PD(-L). Sa nu uitam insa ca si PSD, dupa guvernarea din 2000 - 2004, care a fost criticata ca fiind cea mai corupta, a obtinut un scor electoral foarte bun acum patru ani, pe care nu stiu daca il va mai atinge acum, cand e in opozitie, si cand ar putea parea mai credibil. De altfel, nici PD-L n-a fost scutit de probleme de imagine, fiind o vreme la guvernare, apoi fiind considerat vinovat de