Primul satelit realizat intregral în România, care propune metode experimentale de observare a micrometeoriţilor şi de măsurare a radiaţiilor, va fi lansat pe orbită la sfârşitul acestui Primul satelit realizat intregral în România, care propune metode experimentale de observare a micrometeoriţilor şi de măsurare a radiaţiilor, va fi lansat pe orbită la sfârşitul acestui sau la începutul anului viitor, de către noul lansator al Agenţiei Spaţiale Europene, Vega.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Spaţiale Române (ASR), Marius-Ioan Piso, satelitul, realizat de o echipă de studenţi de la Facultatea de Fizică şi de la Politehnică, intregrează mai multe tehnologii experimentale, cântăreşte un kilogram şi are forma unui cub cu latura de zece centimetri. Lansarea unui satelit de aceste dimensiuni ar putea duce la înlocuirea sateliţilor mari cu unii mai mici, care, conectaţi în reţea, pot oferi aceleaşi informaţii, dar cu costuri mai mici, este de părere profesorul Piso.
Odată lansat, satelitul va oferi informaţii despre micrometeoriţii aflaţi pe orbita joasă, va măsura doza totală de radiaţie şi va face poze de la o altitudine de aproximativ 600 de kilometri deasupra României.
Piso a explicat că echipa de studenţi a realizat până în prezent doi astfel de sateliţi şi urmează să mai construiască cinci. Proiectul a fost finanţat de Ministerul Educaţiei, iar costul componentelor unui satelit au fost estimate la 30.000 de euro.