Din 100 de angajati, aproximativ 30 parasesc bancile pentru care lucreaza in fiecare an.
Fluctuatia de personal, care ajunge la 30%, este in prezent cea mai mare problema cu care se confrunta sistemul bancar, cu atat mai mult cu cat aceasta mobilitate conduce la cresteri salariale foarte mari, mai ales in randul joburilor de entry-level, spune Aurora Tomiuc, director de resurse umane al EFG Retail Services, divizia de credite de consum a Bancpost.
"Domeniul bancar se confrunta cu problema fluctuatiei de personal din cauza expansiunii businessului. Cand se va stabiliza piata bancara, poate vom ajunge ca si in Germania, sa se inchida sucursale sau sa se mai disponibilizeze oameni. Dar in acest moment, aceasta este situatia", explica Tomiuc.
Ea este de parere ca motivul principal pentru care angajatii se muta dintr-o companie in alta sunt banii. "Prin simpla mutare dintr-o companie in alta angajatii obtin cresteri de salariu uneori de 100% sau chiar mai mult, mai ales in cazul joburilor de entry-level. Aceasta este problema cu care ne confruntam, iar procesul poate fi oprit punand la dispozitia angajatilor un mediu de lucru cat mai atractiv, oferindu-le pe langa alte beneficii si o atmosfera foarte prietenoasa la serviciu", spune Tomiuc, precizand insa ca in zonele de management totul tine de provocare profesionala.
Desi nu se poate vorbi despre o specificitate a politicilor si procedurilor in politica de resurse umane in domeniul bancar fata de alte domenii, diferentele tin de stadiul in care se afla piata in acest moment. "In practica lucrurile stau putin diferit fata de celelalte industrii. Este o piata in expansiune (banking-ul - n.r.) in acest moment si problemele cu care ne confruntam sunt cele de recrutare de personal, de retentie a angajatilor", spune Tomiuc.
In prezent, pentru EFG Retail lucreaza aproximativ 700 de anga