Vacanţa mult visată se poate transforma cu uşurinţă într-o corvoadă dacă, în încercarea de a-şi pigmenta sejurul, turiştii fac alegerile nepotrivite.
Distracţia poate duce, de exemplu, la extenuare cauzată de ritmul alert al programului de vizitare, la insolaţie, la declanşarea diferitelor alergii, care pot sfârşi printr-o vizită la spital.
Operatorii din turism îi avertizează pe clienţi să aibă grijă unde, cu cine şi pentru cât timp sunt dispuşi să se aventureze departe de hotel în celebrele „excursii opţionale“ şi să se informeze ce presupun acestea. „Nu vă duceţi cu jeepul în deşert, în cazul în care vi se face rău să staţi cu capul în soarele amiezii, evitaţi excursiile lungi cu autocarul dacă sunt copii mici cu dumneavoastră şi nu vă înscrieţi la scuba diving dacă nu aveţi o sănătate de fier“, spune Ciprian Enea, consultant besttourism.ro.
Costuri de la 20 € la 500 €
Chiar dacă uneori plătesc mai puţin, cei care aleg serviciile unei agenţii locale riscă să încapă pe mâini nepricepute şi să suporte consecinţele. Este cazul unei turiste românce care a murit, în urmă cu aproximativ o lună, în drum spre Cairo, după ce autocarul în care se afla s-a răsturnat din cauza unui pneu uzat şi apoi a luat foc. „Atunci când alege o astfel de excursie, turistul ar trebui să nu se lase dus de val şi să ţină cont de o serie de factori, precum vârsta, partenerii de drum, starea psihică şi bugetul“, explică Enea.
În general, o astfel de excursie costă de la 20 de euro până la 500- 600 de euro, depăşind astfel tariful întregului sejur - dacă include zbor cu avionul. Preţul mediu este de circa 60-70 de euro.
Destinaţii care oferă astfel de opţionale
Împreună cu experţii din domeniu am încercat să facem un top al zonelor care au cel mai mult de oferit.
GRECIA. Este o ţară pe care