Instituţii care dau împrumuturi cu condiţii lejere pentru firmele începătoare au toate şansele să apară în următorii ani şi în România.
Una dintre puţinele soluţii rapide pentru susţinerea firmelor aflate la început de drum (start-up-uri) şi pentru creşterea numărului de IMM-uri este înfiinţarea unor instituţii specializate care să finanţeze afacerile riscante, de care fug băncile, consideră Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Reticenţa băncilor descurajează afaceri cu potenţial de succes, de o valoare adăugată ridicată, deoarece sunt considerate riscante. În aceste condiţii, banii pentru a pune bazele unui business pot veni de la un un nou tip de instituţii care nu există încă în România, însă ar putea fi înfiinţate în următorii doi ani, a declarat, într-un interviu acordat EVZ, şeful FNGCIMM.
Aceste instituţii, care funcţionează cu succes în ţări precum Canada sau SUA, ar finanţa afacerile promiţătoare, însă riscante.
Potrivit lui Şaramet, trei sunt modalităţile prin care acestea pot susţine firmele începătoare: pot participa alături de iniţiator la capitalul social al companiei, pot finanţa prima etapă a activităţii cu un împrumut cu condiţii foarte flexibile, sau pot finanţa capitalul de lucru de la începutul activităţii.
INTERVIU
Frica de împrumuturi frânează dezvoltarea firmelor
O firmă nou-înfiinţată poate obţine un credit bancar dacă are dovezi că va vinde ce produce. Totuşi, pentru ca sectorul IMM să se dezvolte, trebuie să scăpăm de anumite mentalităţi învechite, spune Aurel Şaramet, preşedintele FNGCIMM.
Ce şanse reale de a obţine finanţare are un întreprinzător care vrea să-şi înfiinţeze o afacere?
Are o şansă reală dacă proiectul este cu adevărat bun. Adică, pentru bancă nu contează atât rentabilitat