Partidele sunt in febra negocierilor pentru formarea majoritatilor in consiliile judetene. In general, se profileaza majoritati PSD- PNL, o parte deja parafate, posibil in perspectiva viitoarei majoritati guvernamentale post electorale.
Liderii social-democrati au anuntat ca si-au facut din izolarea PD-L principalul obiectiv, iar PNL se raliaza, in cea mai mare parte, cu mare placere, la aceasta operatiune. Exista totusi si exceptii importante, de exemplu in Valcea unde se profileaza o majoritate PD-L - PSD, dar si in Bacau unde avem o aliere PNL - PD-L.
La fel de adevarat este ca in teritoriu coalitiile au o componenta locala puternica, adesea mult mai importanta decat directivele de la centru. In plus, culoarea politica a presedintelui consiliului judetean atarna greu in balanta la formarea majoritatii.
Adevaratul semnal politic pentru toamna il poate da majoritatea din Consiliul General al Capitalei. Cele 55 locuri din CGMB sunt impartite intre 5 formatiuni.
PD-L are 24 de mandate, PSD- 16, PNL -8, PNG-CD- 4, PRM 3. Daca tendinta din teritoriu ramane valabila, atunci PSD+PNL vor avea 24 de mandate adica exact tot atatea cate PD-L.
Alaturi de social-democrati si liberali ar urma sa se aseze PRM, iar PNG-CD se va duce probabil, oficial sau nu, alaturi de de PD-L. In acest fel, balanta ar inclina usor catre PD-L. Majoritatea va fi insa extrem de fragila, depinzand practic de un singur mandat, nu chiar atat de greu de cumparat.
Pe de alta parte, sa nu uitam ca organizatia PNL Bucuresti este condusa de Ludovic Orban, unul dintre liberalii pentru care PSD, mai ales acum ca a intrat sub controlul total al lui Ion Iliescu, este un rau mai mare decat PD-L. E posibil ca Orban sa nu consimta la alierea cu PSD. Deocamdata, el a anuntat ca in finala de pe 15 iunie va vota cu dreapta, deci cu Vasile Blaga.