În ultimul deceniu, au fost descoperite doar 20 de zăcăminte, de mici dimensiuni, confirmând scenariile apropiatei epuizări a rezervelor Zeci de milioane de euro sunt pompaţi în
În ultimul deceniu, au fost descoperite doar 20 de zăcăminte, de mici dimensiuni, confirmând scenariile apropiatei epuizări a rezervelor
Zeci de milioane de euro sunt pompaţi în descoperirea zăcămintelor-surpriză. Deloc surprinzător însă, după o istorie de 150 de ani, hidrocarburile se lasă greu descoperite.
Falcon Oil&Gas, companie înregistrată în Canada, a anunţat săptămâna trecută Agenţia Naţională de Resurse Minerale că renunţă la explorarea în perimetrul Valea Jiului. Falcon devenise titular de contract pentru acest perimetru, preluând participaţia americanilor de la Pannonian International. Sperau să aibă mai mult noroc în găsirea gazelor naturale, pentru că, se ştie, acolo unde sunt cărbuni, sunt şi gaze.
Probail că vor avea mai mult noroc în perimetrul Anina, unde anul acesta au preluat în întregime un contract de explorare.
Pierderea marilor speranţe
Falcon este doar una dintre zecile de companii petroliere care mizează sume consistente pariind că, după 150 de ani de explorare ţiţei şi 100 de ani explorare gaze naturale, România mai are zăcăminte care pot oferi surprize.
Surprizele întârzie deocamdată să se arate. În urmă cu zece ani, giganţi precum Shell (Olanda) şi Amoco (SUA) renunţau la acordurile de "explorare şi împărţire a producţiei" semnate cu statul, reprezentat de Rompetrol, în 1992, pentru perimetrele Valea Someşului-Valea Mureşului, respectiv Salcia- Pietroasele.
Din 1996, acordurile "explorare şi împărţire a producţiei" au fost înlocuite de acorduri de concesiune, ceea ce a mărit interesul companiilor să exploreze în România. Dar, până acum, "din 50 de acorduri încheiate pentru explorare, au fost descoperite de-abia