Un avocat din Târgu Mureş spune că şi varianta impusă prin ordonanţă de urgenţă e discriminatorie Un avocat din Târgu Mureş crede că şi a patra variantă de taxă auto încalcă
Un avocat din Târgu Mureş spune că şi varianta impusă prin ordonanţă de urgenţă e discriminatorie
Un avocat din Târgu Mureş crede că şi a patra variantă de taxă auto încalcă legile UE. Nu pot exista deosebiri în funcţie de locul unde a fost înmatriculată maşina.
Avocatul Daniel Sălcudean spune că taxa de poluare se percepe pentru o maşină second-hand înmatriculată în UE şi reînmatriculată în România. Dar această regulă nu este valabilă şi pentru o maşină identică ce a fost înmatriculată în România, care este vândută din nou.
UE interzice discriminarea
Sălcudean consideră că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 50/2008 privind instituirea taxei de poluare pentru autovehicule implică o discriminare între maşini identice, în funcţie de locul unde a avut loc prima înmatriculare, semnalează GreenReport.
Potrivit avocatului, nici noua ordonanţă nu ţine cont de jurisprudenţa Curţii Europene. Astfel, această ordonanţă consacră interzicerea taxelor cu efect echivalent iar taxa de poluare introdusă în România încalcă articolele 23 CE şi 25 CE.
"Din jurisprudenţa Curţii rezultă incompatibilitatea acestui sistem de taxare cu articolul 90 CE. O taxă, ca să fie legală, trebuie să fie concepută astfel încât să excludă discriminarea. Produsele importate nu trebuie să fie supuse unor taxe mai mari decât produsele similare naţionale. Dacă nu respectă acest principiu, se cheamă că <> ", explică Sălcudean, citat de ediţia online a Green Report.
Prin noua taxă se încalcă principiul nediscriminării produselor importate faţă de cele interne. "Alegem două maşini acelaşi model, la fel de vechi, dar una provenind din România, alta din oricare altă ţară membră UE. Atu