Imigrantii sustin sistemul spaniol de pensii pentru urmatorii 30-35 de ani.
Migratia fortei de munca din Romania catre statele vestice va continua pentru cel putin inca 10 ani, insa va incepe o migratie masiva din alte state estice catre piata locala, potrivit lui Luis de Sebastian, profesor la ESADE, cea mai mare scoala de business din Spania. Sebastian considera procesul de migratie unul plin de avantaje pentru tarile aflate in dezvoltare, datorita fortei de munca mai ieftine si contributiei muncitorilor la bugetul de stat.
Economia Spaniei, principalul motor de crestere al Uniunii Europene, a fost ajutata din plin de imigranti, atat de germani, suedezi si englezi, care au cumparat locuinte in zonele de coasta si pe insule, cat si de muncitorii veniti din America de Sud, Africa de Nord sau Europa de Est.
"Imigratia ne-a salvat, pentru ca Spania era tara cu cea mai mica natalitate din Europa, de circa 0,1-0,2. Erau zone in Spania in care populatia nu crestea, acum maternitatile sunt pline de sud-americance. Datorita imigrantilor sistemul de pensii este asigurat pentru urmatorii 30-35 de ani", spune Luis de Sebastian.
Multi dintre straini erau oameni iesiti la pensie din Germania, Anglia sau Suedia, care preferau sa se retraga in Spania in zone cu un climat mai bland, Florida Europei, si era mai ieftin. "Au dezvoltat piata de second-home market (n.r.- achizitionarea unei a doua locuinte in alta tara), pentru ca veneau in Spania in timpul iernii", explica profesorul de la ESADE.
Sectorul constructiilor a fost al treilea contributor la bugetul de stat dupa industria auto si turism si a inregistrat cea mai rapida crestere din Europa dupa Irlanda.
"A fost o cerere mare de locuinte, mai ales din partea numarului ridicat de imigranti, cei mai multi fiind din Europa. Cei mai multi imigranti sunt englezi si germani, mai ale