"Adevărul" a fost prezent la Helsinki, în aceste zile, pentru a o întâlni pe preşedinta Finlandei, înaintea vizitei sale la Bucureşti Un sistem social model, o diplomaţie inteligentă,
"Adevărul" a fost prezent la Helsinki, în aceste zile, pentru a o întâlni pe preşedinta Finlandei, înaintea vizitei sale la Bucureşti
Un sistem social model, o diplomaţie inteligentă, o neutralitate păstrată cu străşnicie. Sunt câteva din "secretele" succesului finlandez, explicate de preşedinta Tarja Halonen.
Adevărul: În spaţiul european şi nu numai, Finlanda este văzută ca o "poveste de succes", din multe puncte de vedere. Unul dintre acestea este sistemul de educaţie, considerat între cele mai bune şi mai echitabile din lume. Care este secretul acestui succes şi cum reuşiţi să susţineţi un asemenea sistem?
Tarja Halonen: În primul rând, Finlanda are, în mod tradiţional, un respect profund pentru educaţie. În al doilea rând, personal, cred că sistemul nostru se integrează foarte bine în procesul globalizării.
Statul, ca organizator al sistemului de educaţie, este cel care contribuie substanţial la susţinerea financiară, sprijinit şi de autorităţile locale.
Astfel, avem garanţia unui sistem echitabil, iar toţi tinerii din Finlanda, băieţi şi fete, indiferent de situaţia lor socială, economică sau de locul unde trăiesc, pot avea şanse egale. Credeţi că sistemul de protecţie socială finlandez s-ar potrivi şi altor state din răsăritul Europei?
Cred că s-ar potrivi foarte bine. Aminteam mai devreme de procesul globalizării... Finlanda, ca şi alte ţări, are o economie de piaţă. Este, fără îndoială, o economie dinamică, dar economia de piaţă nu poate garanta întotdeauna viitorul generaţiei următoare, aşa încât societatea trebuie să intervină.
Finlanda poate fi un bun exemplu pentru România. Dacă discutăm din punct de vedere ist