Cel mai mare procesator american de carne de porc a fost acuzat şi în Polonia că poluează aerul şi apele fântânilor din satele învecinate Fermele, construite la mai puţin de un
Cel mai mare procesator american de carne de porc a fost acuzat şi în Polonia că poluează aerul şi apele fântânilor din satele învecinate
Fermele, construite la mai puţin de un kilometru de casele timişenilor, împrăştie mirosuri pestilenţiale. În plus, apele fântânilor sunt pline de nitriţi.
Gigantul american, producător de carne, Smithfield Foods, şi-a întărit imperiul în Europa de Est în anul 2004, achiziţionând Comtim, cel mai mare procesator de carne din România.
Smithfield creşte porci la scară industrială în judeţul Timiş şi poartă stigmatul focarului de pestă porcină care a izbucnit anul trecut la trei dintre fermele sale.
Au fost sacrificaţi atunci 53.000 de porci, iar în februarie anul acesta, americanii de la Smithfield au cerut statului român 11,5 milioane de euro despăgubiri pentru pierderile avute în urma pestei porcine.
Tot în februarie, societatea a fost amendată de Garda de Mediu Arad cu 25.000 lei, după ce dejecţiile provenite de la ferma de porci din localitatea arădeană Voievodeni au ajuns pe DN 79 A, în zona Aldeşti. Deşi pericolul pestei a trecut, reclamaţiile vin şi acum pe masa prefecturii, incriminat fiind, de astă-dată, mirosul greu ce învăluie casele oamenilor care locuiesc în preajma fermelor.
La Maşloc a fost răscoală
Timişenii sunt nemulţumiţi de ceea ce implică afacerea Smithfield Ferme în judeţul lor. Cenei, Maşloc, Beregsău sunt doar câteva dintre cele aproximativ 40 de localităţi din Timiş, unde americanii încearcă să-şi dezvolte afacerea. Oamenii nu mai suportă mirosul, iar temerile lor sunt legate şi de faptul că dejecţiile scăpate accidental, sau nu, pot altera pânza freatică. Se tem şi pentru por