Traian Băsescu. Spunând asta, am ajuns să spunem totul, fie că alegem primarul din Bucureşti, fie că alcătuim o majoritate în consiliul local din Feteşti. În realitate, e vorba doar de manipulare, făcută atât de susţinătorii, cât şi de adversarii îndârjiţi ai preşedintelui. Dincolo de această manevră se află doar setea de putere.
În ţara asta s-a mers prea mult pe ideea Tă- tucului care e ori foarte bun, ori foarte rău. E solu- ţia cea mai comodă, în special pentru incompetenţi şi pentru cei lipsiţi de curaj. Dacă iese bine, au ştiut să parieze. Dacă iese rău, nu e vina lor, e vina Genialului. Cel mai mult, această situaţie îi convine lui Băsescu însuşi. Dacă se vorbeşte aşa mult despre el, dacă împarte România în două, e semn că el există, e viu, e puternic. Restul sunt detalii.
În Bucureşti e cel mai vizibil. Liderii PDL, PSD şi PNL se întrec în a ne convinge că „bătălia electorală pentru Bucureşti este bătălia electorală pentru România“ (l-am citat pe Valeriu Stoica). Primăria o va câştiga Vasile Blaga. E mai bun decât Sorin Oprescu, dar nu cu mult. Şi, oricum, nu acesta e motivul. Victoria lui Blaga e logică. Absenteismul va fi mai mare chiar şi decât în primul tur. Cei vreo 25% dintre alegători vor fi, în general, de tip nucleu dur. Pe de o parte, sunt militanţii PDL pentru care oricine ar fi candidat, cu voia lui Traian Băsescu, ar fi fost la fel de bun. Pe de altă parte, sunt cei care ar face orice numai să nu-i mai iasă pasienţa marinarului: oameni de prin PSD, PNL, PRM, PC, dar nu partidele în integralitatea lor. E greu de presupus că ura lor faţă de Băsescu poate fi atât de mare încât să-i scoată la vot. În România, e greu să faci mobilizări tip „anti“ împotriva a altceva decât împotriva lui Ion Iliescu sau Adrian Năstase (a mai fost mobilizarea anti-Vadim, în anul 2000, dar atunci a fost vorba de un vot necesar de igienizare; cred c