Gradul dependenţei României faţă de importul de gaze ruseşti va creşte până la 50% în 8 ani de zile, făţă de o treime cât este în prezent, datorită scăderii producţiei proprii, a declarat ieri pentru Mediafax un oficial al Ministerului Economiei. Potrivit acestuia, ţara noastră ar putea importa gaze direct de la gigantul energetic rusesc, Gazprom.
În prezent, gazele de la Gazprom ajung în România printr-un intermediar, firma Conef, care este controlată de un om de afaceri rus, Vitali Matsitski, cel care se află şi în spatele combinatului Alro de la Slatina. Conef va furniza României gaze ruseşti până în 2030, conform unui contract comercial. Directorul general adjunct al Direcţiei de politici energetice din cadrul ministerului, Corneliu Condrea, spune că eventualele importuri directe din Rusia nu vor elimina intermediarul din ecuaţie şi că, de fapt, acestea vor viza doar cantităţile care depăşesc volumele contractate deja de Conef. „Este prematur să spunem că importurile directe vor ieftini gazul“, a spus un alt oficial al ministerului.
În momentul actual, România plăteşte cel mai mare preţ pentru gazele ruseşti dintre toate statele europene. Gazul rusesc se va scumpi şi pentru celelalte state europene, urmând să ajungă la circa 410 dolari pentru mia de metri cubi de gaz, după cum a anunţat ieri Alexei Miller, preşedintele grupului Gazprom. Tot ieri, oficialii companiei Wirom au declarat că după părerea lor în acest an preţul gazelor furnizate populaţiei ar trebui să crească cu 25% din cauza scumpirii importurilor. Wirom este o companie controlată indirect de Gazprom. (C.C. M.)
Gradul dependenţei României faţă de importul de gaze ruseşti va creşte până la 50% în 8 ani de zile, făţă de o treime cât este în prezent, datorită scăderii producţiei proprii, a declarat ieri pentru Mediafax un oficial al Ministerului Economiei. Potrivit acestuia