Doar un datornic din cinci care ajung in faza de judecata este executat silit, in timp ce restul de patru reusesc sa scape de plata restantelor, potrivit datelor Coface Romania, principalul jucator de pe piata locala de profil, cu o cota de 30% si aproximativ 100.000 de debitori in portofoliu.
Datele de contact invalide si documentele false reprezinta principalul motiv al dificultatilor in recuperarea restantelor, aproximativ 45% dintre debitorii din portofoliul Coface fiind de negasit. Mult mai bine se descurca recuperatorii in faza amiabila, care dureaza intre trei si sase luni si in care rata de recuperare poate ajunge la 50%.
In aceasta etapa, recuperatorul suna telefonic debitorii, trimite notificari scrise si efectueaza vizite personale. “Persoanele fizice care au intarzieri la plata creditelor datoreaza, in medie, 600-700 de euro, sistemul bancar cumuland circa 80% din numarul restantelor inregistrate de populatie”, a precizat Cristian Coman, directorul de recuperare a debitelor de la Coface.
Perioada medie de intarziere la plata, in cazul persoanelor fizice, este de 90-120 de zile, iar procedura de colectare poate dura intre patru si sase luni, potrivit Coface. Rata probabilitatii de recuperare a sumelor datorate scade pe masura ce creste perioada de la scadenta. Astfel, in primele trei luni de intarziere, rata de succes a recuperarii poate fi de 93%, procentajul scazand la 75% daca trec sase luni, si ajungand la 6% pentru o perioada de doi ani de intarziere.
Business Standard Doar un datornic din cinci care ajung in faza de judecata este executat silit, in timp ce restul de patru reusesc sa scape de plata restantelor, potrivit datelor Coface Romania, principalul jucator de pe piata locala de profil, cu o cota de 30% si aproximativ 100.000 de debitori in portofoliu.
Datele de contact invalide si document