Odată conturate, în linii mari, victoriile locale, partidele fac planuri pentru intrarea la guvernare, anticipând rezultatele alegerilor generale. Dacă PDL se vede singur la guvernare, PSD şi PNL vorbesc despre o alianţă.
În calculele oficiale ale liderului PDL, Emil Boc, nu intră, deocamdată, niciun fel de alianţă, ci doar câştigarea alegerilor generale, cu un procent care să le permită democrat-liberalilor să guverneze singuri sau să formeze un guvern minoritar. Mai mult, Boc a exclus de pe acum orice alianţă cu PNL, condus de echipa Tăriceanu-Olteanu.
În replică, preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, consideră că spusele lui Boc nu sunt decât „o nouă dovadă regretabilă de aroganţă a PDL, care, din păcate, dă tot mai multe semne că se rupe de cetăţeni şi de realitate şi mizează exclusiv pe susţinerea din culise a lui Traian Băsescu“. „Sper că există în PDL şi oameni politici rezonabili şi responsabili, care să poată trece peste frustrările personale în interesul naţional“, s-a arătat el optimist.
Între timp, vicepreşedintele PNL, Crin Antonescu, insistă pe ideea alianţei PSD-PNL. El a salutat declaraţia recentă a social-democratului Viorel Hrebenciuc, potrivit căruia PSD ar putea accepta cota unică de impozitare, pe motiv că o asemenea declaraţie este „un pas“ către o posibilă alianţă postelectorală. Ludovic Orban, în schimb, crede că discuţiile legate de posibilele alianţe sunt în acest moment „superflue“ şi „premature“. La rândul său, Teodor Meleşcanu a preferat o poziţie enigmatică potrivit căreia liberalii sunt deschişi la alianţe politice şi au în vedere participarea la viitoarea coaliţie guvernamentală.