La începutul lunii viitoare, Ministerul Sănătăţii va supune dezbaterii publice lista alimentelor considerate nesănătoase pentru elevi. Produsele nu se vor mai comercializa din toamnă.
Lista alimentelor dăunătoare, care vor fi interzise în şcoli, va fi întocmită de specialişti în nutriţie şi sănătate publică, până la începutul lunii viitoare. Documentul va fi supus apoi dezbaterii publice, după cum precizează reprezentanţii Ministerului Sănătăţii Publice.
Astfel, conducerile şcolilor ar putea fi nevoite să interzică, de la începutul viitorului an şcolar, mâncarea nesănătoasă. Alimentele cuprinse în lista finală vor fi comunicate în şcoli şi în grădiniţe, prin intermediul inspectoratelor şcolare, urmând ca meniurile servite în cantinele unităţilor de învăţământ să fie avizate de personalul medical.
Potrivit legii, alimentele vizate sunt cele care au conţinut mare de grăsimi, sare, zahăr, îndulcitori sau aditivi alimentari, în detrimentul substanţelor sănătoase: fibre, vitamine sau minerale. Legea pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar a fost publicată în Monitorul Oficial acum o săptămână.
Surprizele, mai importantedecât chipsurile
Chipsurile, acadelele - dulciurile colorate în general - şi apa de la robinet nu sunt bune, îţi pot spune Dani şi Tudor de la a IIa B, la orice oră. Stau amândoi la umbră în curtea Şcolii „I.H. Rădulescu“ şi discută bărbăteşte, între două muşcături din corn. Cu lapte sau brânză, cornul este preferatul lor. Dani şi Tudor se aprobă şi se completează reciproc. La ei în şcoală, legea care interzice vânzarea gustărilor de tip fast-food în instituţiile de învăţământ o să treacă probabil aproape neobservată. Asta pentru că la bufetul de la primul etaj se găsesc mai mult fructe şi produse de patiserie proaspete. În plus, se aduc sucuri neacidulate, ceai