Toţi indicii Bursei de la Bucureşti au închis, ieri, pe minus, pe o lichiditate de numai 6,8 milioane de euro Prelungirea cu două ore a programului de tranzacţionare la Bursa de Valori
Toţi indicii Bursei de la Bucureşti au închis, ieri, pe minus, pe o lichiditate de numai 6,8 milioane de euro
Prelungirea cu două ore a programului de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu s-a reflectat, ieri, în rulajul obţinut pe piaţa principală.
Corecţiile înregistrate de pieţele globale s-au reflectat, ieri, şi asupra evoluţiei Bursei de la Bucureşti. "Scăderile de pe pieţele externe au determinat o volatilitate ridicată şi pe acţiuni, petrol sau cursul de schimb", subliniază Adrian Lupşan, broker la Intercapital Invest. Criza de pe piaţa creditelor continuă, iar instituţiile financiare încă se confruntă cu probleme.
Ultima raportare nefavorabilă a venit din partea băncii americane de investiţii Lehman Brothers, care a anunţat că va opera o majorare de capital în valoare de şase miliarde de dolari anticipând pierderi de 2,8 miliarde de dolari din tranzacţii, în trimestrul al doilea. "Dacă pieţele globale se vor calma, şi BVB va reveni pe creşteri. Însă, cât timp vor veni astfel de raportări, pieţele vor fi afectate", explică Lupşan.
Titlurile SIF au pierdut 2,5%
Cel mai afectat de scăderi pe piaţa românească a fost segmentul societăţilor de investiţii financiare (SIF). Indicele BET-FI a pierdut 2,58% faţă de sesiunea anterioară, iar valoarea tranzacţiilor a fost de 8,9 milioane de lei, reprezentând aproximativ 35% din rulajul total (25,01 milioane de lei). "Prelungirea programului nu s-a reflectat la nivelul lichidităţii şi va avea efecte pe termen lung asupra rulajelor", este de părere Lupşan.
În sectorul bancar, deprecierile au fost mai temperate: acţiunile BRD s-au ieftinit cu 0,87%, acţiunile Băncii Transilvania (T