Desi a atras un numar mai mic de proiecte fata de componenta de modernizare a fermelor, cea de-a doua componenta a programului, destinata renovarii si modernizarii satelor, acorda finantari maxime de sase milioane euro.
In prima etapa a programului edilii locali si asociatiile profesionale au depus 373 de proiecte pentru renovarea satelor, prin care cer 796,733 milioane de euro.
Suma totala care se va acorda pentru dezvoltarea satelor depaseste 1,5 miliarde euro pana in 2013. Finantarea mai poate fi destinata si cresterii numarului de obiective de patrimoniu din spatiul rural, ceea ce ar sustine agroturismul.
Cel mai mare proiect al primei etape a programului a fost depus pe masa Agentiei de Plati de Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara "Campia Transilvaniei", avand o valoare de sase milioane de euro. Finantarea a fost solicitata pentru alimentarea cu apa si construirea retelei de canalizare in cinci localitati din judetul Cluj, respectiv Santioana, Taga, Sucutard si Lacu. In general, proiectele depuse in cadrul componentei de dezvoltare rurala vizeaza modernizarea si reabilitarea unor drumuri comunale, reamenajarea unor gradinite, camine culturale, amenajarea statiilor de autobuz si a retelelor de canalizare, dar si achizitionarea de utilaje de intretinere a drumurilor, spatiilor verzi si mijloacelor de transport. Aceste proiecte pot beneficia de o cofinantare de pana la 100 % prin fonduri nerambursabile.
Canalizarea si saracia, scor maxim
Criteriile de eligibilitate pentru componenta de dezvoltare a satelor acorda scor maxim, de 15 puncte, si pentru localitatile cu un grad de saracie ridicat. Se acorda zece puncte localitatilor care nu au primit anterior sprijin comunitar. Proiectele de investitii in infrastructura rurala de drumuri primesc 10 puncte, iar alimentarea cu apa si canalizare – 15 puncte daca nu sunt finantate