Dealerii nu mai sunt interesati sa plaseze lei la BNR la o dobanda de 9,75% pe an, in conditiile in care pot sa obtina pe piata interbancara randamente mai bune. Sumele absorbite de BNR de pe piata monetara au scazut considerabil de la inceputul anului, reflectand astfel o diminuare a excesului de lei din sistemul bancar.
Daca in urma cu doi ani BNR tinea in afara pietei 21 de miliarde de lei (echivalentul a 6 miliarde de euro), volumul a coborat la numai 2,6 milioane de lei (710.000 de euro) in aprilie anul acesta. Chiar si la inceputul anului, banca centrala era pusa in situatia de a face un efort considerabil mai mare pentru a tine sub control nivelul lichiditatilor de pe piata interbancara - soldul mediu zilnic al sumelor sterilizate a fost in ianuarie de 10 miliarde de lei.
La ultimele licitatii saptamanale, bancile au plasat la BNR sume chiar mai mici. Astfel, la operatiunile de ieri au participat doar doua banci comerciale, care au plasat 450 de milioane de lei, pentru o saptamana, la o dobanda de 9,75% pe an. In urma cu o saptamana nicio banca nu a dorit sa plaseze depozite la BNR.
Inca din toamna trecuta BNR a reluat un control strict al lichiditatilor de pe piata interbancara, pentru a evita decuplari ale dobanzilor de pe piata de rata de politica monetara, pe fondul presiunilor inflationiste. Astfel, BNR s-a asigurat ca majorarile de dobanda operate (cumuland 2,75 puncte procentuale din octombrie trecut si pana in prezent) au fost preluate rapid de piata.
Diminuarea lichiditatilor din sistem pana la nivelul la care apar tensiuni temporare de rapartizare este reflectat si de nivelul dobanzilor de piata, care depasesc, chiar si pentru scadentele foarte scurte, pe cel al dobanzii cheie a BNR. Astfel, in timp ce dobanda de politica monetara este setata la 9,75% pe an, bancile cer dobanzi de peste 10% pentru a-si imprumuta lei