Metalele preţioase îşi pierd strălucirea şi se zgârie, pietrele pot fi pierdute pentru totdeauna, iar şiragul de perle se poate rupe dacă nu este verificat la timp. Sursa: Guliver Getty Images
Indiferent de materialul din care sunt confecţionate, podoabele îşi pierd, încet-încet, strălucirea. Dacă ţii la o bijuterie, trebuie să ştii cum te poţi bucura cât mai mult de ea.
Aurul devine, în timp, întunecat. Cele mai întâlnite bijuterii din metale preţioase sunt cele confecţionate din aur. Acest metal poate avea diverse culori, dar şi diferite numere de carate.
„Pentru a se mări duritatea aurului, acesta se aliază cu argint şi nichel, obţinându-se astfel aurul alb. Aliat cu argint şi cupru, se obţine aurul roşu. Puritatea aurului este dată de numărul de carate. Mai exact, la un kilogram de aur de 14 carate intră 585 de grame de aur pur, iar restul până la 1.000 de grame este aliajul. Aurul de 14 K este marcat cu 585, de la procentajul de aur pur din compoziţie, şi chiar dacă este mai ieftin decât aurul de 18 K sau de 24 K, este cel mai rezistent. Chiar dacă aurul de 24 K este cel mai scump, acesta e foarte sfărâmicios“, afirmă Adina Dănescu, manager partner al firmei Bijuterii LK by Nordica Group.
În timp, aurul devine întunecat şi îşi pierde din strălucire. Aurul galben poate fi curăţat şi acasă, aplicând alcool etilic, care se găseşte în farmacii, pe o cârpă moale şi lustruind uşor bijuteria. Aurul alb trebuie tratat cu rodiu, doar la bijutier. După şlefuire, aurul îşi pierde puţin din gramaj.
Acest metal nu trebuie să stea lângă argint sau cupru, pentru că îşi pierde duritatea.
Argintul este mai puţin pretenţ ios. Unele bijuterii, în special cele din argint, nu numai că se înnegresc, dar lasă şi urme pe piele. Pentru a evita acest aspect neplăcut, Adina Dănescu ne recomandă să aplicăm o pel