Inaintea valului de aderare din 2004, politicienii francezi lansau sintagma "instalatorii polonezi", care ii desemna pe muncitorii din Europa Centrala si de Est, si se temeau ca acestia vor "navali" in Occident pentru a fura slujbele f
Au trecut patru ani de cand Polonia, Cehia si alte sase foste tari comuniste s-au alaturat Uniunii Europene, iar instalatorii nu s-au inghesuit sa bata la usa companiilor occidentale, scrie Czech Business Weekly.
Dat fiind protectionismul traditional pe care multi observatori il atribuie francezilor, anuntul facut de Nicolas Sarkozy in timpul unei vizite recente in Polonia a surprins pe foarte multa lume. El a declarat ca din 1 iulie Franta va elimina toate restrictiile de acces pe piata muncii impuse muncitorilor din Cehia, Polonia, Ungaria si din celelalte state care au aderat la UE in 2004.
Totusi, Romania si Bulgaria, care au intrat in Uniune la 1 ianuarie 2007, vor avea de-a face cu aceste restrictii pana in 2014.
"Sarkozy a dat dovada de curaj in aceasta decizie de a deschide granitele unui influx de imigranti est-europeni", a declarat Philip Whyte, cercetator la Centrul pentru Reforma Europeana de la Londra. "In Franta aceasta decizie este destul de controversata", a adaugat el.
In timpul discursului tinut in Polonia, presedintele francez a pus accentul asupra faptului ca ridicarea restrictiilor pentru muncitorii din regiune vine cu un an mai devreme decat se estima initial. Este de notat faptul ca portile se deschid intr-un moment in care Franta intra in lumina reflectoarelor, preluand presedintia semestriala a Uniunii.
"Este momentul ca Franta sa ridice si ultimele restrictii privind libertarea de miscare a muncitorilor polonezi si a celor din tarile care s-au alaturat Uniunii in 2004", a declarat Sarkozy intr-un discurs tinut in fata camerelor reunite ale Parlamentului de la