Norvegia e dispusă să investească patru milioane de euro pentru a putea oferi României cele patru geamanduri ecologice necesare intrării în sistemul mondial de supraveghere a apelor marine.
Norvegia e dispusă să investească patru milioane de euro pentru a putea oferi României cele patru geamanduri ecologice necesare intrării în sistemul mondial de supraveghere a apelor marine. Ţara noastră trebuie să plătească numai 600.000 de euro pentru montarea lor.
Noile balize vor înregistra modificările temperaturii aerului sau apei, iar datele obţinute vor fi analizate şi prelucrate rapid de specialişti, care vor putea avertiza înotătorii.
Aparatele mai măsoară viteza şi direcţia vântului, înălţimea valurilor, precum şi nivelul de poluare a stratului superficial al mării.
Petele de petrol vor fi observate de timpuriu şi vor putea fi combătute mai eficient. Cele patru balize vor îmbunătăţi siguranţa navigaţiei în apele româneşti şi vor fi conectate cu zeci de institute oceanografice din lume.
Sistemul de observare a Oceanului Planetar ajunge şi la noi
Modificările climatice şi stadiul de poluare din apele mărilor vor putea fi măsurate în timp real. Reţeaua planetară de balize ecologice se extinde şi în Marea Neagră.
"Sistemul oceanografic operaţional pentru România" este un proiect realizat în cadrul Programului Norvegian de Cooperare "Crearea de noi parteneriate pentru protejarea mediului".
Balize din Norvegia
Pentru implementarea noilor balize s-a încheiat un acord de colaborare între Guvernul Norvegiei şi Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile.
Norvegia este dispusă să investească peste 4 milioane de euro, cerând partenerilor din România să vină cu un aport de 600.000 de euro, pentru montarea lor.
Cutremurele cu magnitudine mare, inundaţiile, uraganele, furtunile devastatoare sau di