Hameiul şi malţul s-au scumpit cu 300%, respectiv cu 35% faţă de anul trecut
Jumătate din vânzările de bere, estimate la jumătate de miliard de euro, sunt făcute vara
Berea, băutura alcoolică preferată a peste 54% dintre români, se va scumpi cu 5%-10% până la mijlocul verii, creşterea preţului putând ajunge şi până la 20%, conform asociaţiilor producătorilor de bere. Motivele principale pentru scumpirea berii sunt creşterea costurilor de producţie şi a materiei prime, respectiv hameiul şi malţul.
„Este normal să se scumpească berea. Costurile de producţie au crescut în medie cu 20%, în timp ce hameiul este de patru ori mai scump ca anul trecut, iar malţul cu 35% mai scump. Fiecare producător va hotărî cât de mult va mări preţul, însă aprecierea va fi de minimum 5%-7%”, a declarat pentru Gândul Shaine Shachar, preşedintele Asociaţiei Berarii României (ABR), care reprezintă interesele producătorilor şi importatorilor de bere pe plan local. Scumpirea se va resimţi în mod diferit de la producător la producător, în funcţie de strategia lor de vânzări. După cum a precizat el este foarte posibil ca unii producători de bere să ridice preţurile în perioada următoare, înainte de vârful de sezon, care este mijlocul verii. În cele trei luni de vară berarii din România obţin jumătate din vânzările totale anuale, adică circa 500 de milioane de euro în numai 90 de zile, conform datelor ABR.
Producătorii mizează pe influenţa Campionatului European de Fotbal
Preşedintele Asociaţiei Berarii României a explicat că scumpirea care va urma nu va depăşi, în medie, inflaţia anuală, care s-a situat peste nivelul de 8% în primele luni ale acestui an. Berarii ar putea miza pe puterea de cumpărare în creştere a românilor şi pe faptul că desfăşurarea Campionatului European de Fotbal din Austria şi Elveţia va impulsiona vânzările suficient de mult pentru a nu f