Proprietarii unităţilor locative construite înainte de 1989 îşi reduc din ce în ce mai mult pretenţiile. Preţul cerut de aceştia a scăzut, în ultima lună, în mai multe oraşe din
Proprietarii unităţilor locative construite înainte de 1989 îşi reduc din ce în ce mai mult pretenţiile. Preţul cerut de aceştia a scăzut, în ultima lună, în mai multe oraşe din ţară, cu sume cuprinse între 2.000 şi 15.000 de euro.
Tendinţa de scădere a tarifelor cerute de proprietari pentru apartamentele vechi, identificată de reprezentanţii companiilor imobiliare din ţară încă de acum două luni, începe să se simtă în tot mai multe oraşe din provincie. În Iaşi, preţurile au stagnat din martie până luna trecută.
Datele colectate de la agenţiile imobiliare locale indică însă în această lună o diminuare a pieţei, atât din punctul de vedere al tranzacţiilor realizate, cât şi în privinţa preţurilor cerute de proprietari. "Interesul mare care exista pentru achiziţionarea unei locuinţe până la sfârşitul anului trecut a scăzut dramatic anul acesta. Nu ştim exact cauza, dar unul dintre motive este cu siguranţă înăsprirea normelor de acordare a creditelor imobiliare.
Am avut multe contracte care nu s-au mai realizat din această cauză, pentru că, anul trecut, clienţii se bazau pe mai mulţi bani de la bancă, iar anul acesta s-au văzut puşi în situaţia să primească sume mai mici şi să nu-şi mai poată permite locuinţa respectivă", explică Andrei Pricop, administrator al agenţiei imobiliare Activ Casa, din Iaşi.
Clienţii nu mai vin la vizionări de apartamente vechi
Cele mai mici scăderi ale preţurilor la apartamentele vechi din Iaşi s-au înregistrat la două şi trei camere şi s-au cifrat în jurul sumei de 3.000 de euro. Tarifele garsonierelor au scăzut cu aproximativ 10% şi o astfel de unitate locativă costă azi, în medie, 36.000 de euro, faţă de 40.000 de euro