Preţul gazelor din producţia internă va ajunge, în curând, la valorile practicate pe piaţa internaţională Românii nu vor mai beneficia mult timp de avantajul propriilor resurse
Preţul gazelor din producţia internă va ajunge, în curând, la valorile practicate pe piaţa internaţională
Românii nu vor mai beneficia mult timp de avantajul propriilor resurse ieftine de gaze naturale. Potrivit Petrom, guvernul nu va mai putea controla preţurile în câţiva ani.
Preţul gazelor naturale din producţia internă va fi similar cu cel de import în 2012 sau 2013. În acel moment, coşul de gaze, sistem care există doar în România, dintre toate statele membre ale UE, va dispărea.
"În 2012-2013, când va fi construit Nabucco, nu cred că vom avea coş de gaze. (...) Vrem ca pe termen lung coşul să dispară, pentru că astfel vom vinde gaze la preţuri internaţionale", a declarat, ieri, Gerald Kappes, membru al conducerii executive a Petrom, citat de Mediafax.
Pentru că necesarul de gaze este acoperit în proporţie de circa 70% din producţia internă şi de 30% din Rusia, toţi consumatorii trebuie să primească gaze la coş în aceste proporţii, pentru a se asigura accesul nediscriminatoriu la resurse.
Furnizorii spun că vând în pierdere
În prezent, gazele din producţia internă, asigurate în procente aproximativ egale de Petrom şi Romgaz, sunt de două ori mai ieftine decât cele din import, respectiv 210 dolari pe mia de metri cubi, faţă de 420 de dolari.
Deşi furnizorii achiziţionează gazele din import cu peste 400 de dolari pe mia de metri cubi, consumatorii casnici le plătesc acum la o valoare de 370 de dolari, potrivit hotărârii emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Din această cauză, furnizorii reclamă faptul că înregistrează pierderi consistente. "Luăm împrumuturi de la bănci ca să plătim în avans g