» Creditele acordate de banci persoanelor fizice din Romania sunt recuperate la termen in proportie de 80%, cei care au intarzieri la plata creditelor datorand in medie 600-700 de euro, potrivit reprezentantilor Coface Romania.
"Clientii nostri din domeniul bancar, telecomunicatii si asigurari inregistreaza peste 100.000 de debitori, din care circa 80% revin sistemului bancar", a spus Constantin Coman, directorul recuperare debite din cadrul Coface, intr-un seminar pe teme financiare.
Potrivit acestuia, perioada medie de intarziere la plata in cazul clientilor bancilor persoane fizice este cuprinsa intre 90 si 120 de zile, iar procedura de colectare poate dura intre patru si sase luni.
Coman a avertizat ca rata probabilitatii de recuperare a sumelor datorate scade pe masura ce creste perioada scursa de la scadenta. "Daca in primele trei luni de intarziere rata de succes a recuperarii creantelor poate fi de 93%, dupa sase luni procentul scade la 75% si ajunge la 6% pentru o perioada de doi ani de intarziere", a apreciat Constantin Coman.
In opinia acestuia, datele de contact invalide ale clientilor reprezinta principala cauza a intarzierilor la plata, cu o pondere de 45% din portofoliul de clienti ai Coface, aceasta fiind urmata de pierderea locului de munca, decese in familie sau fraude.
Reprezentantii Coface sustin ca din cele 560.000 de companii active din Romania 95% se confrunta cu intarzieri in recuperarea datoriilor. "In Romania sunt 560.000 de companii active, iar 95% dintre acestea, printre care si Coface Romania, se confrunta cu intarzieri la incasarea platilor", a spus Cristian Ionescu, managerul Coface Romania. Cristian Ionescu a adaugat ca firmele apropiate politicului prezinta un grad de risc sporit pentru agentiile de recuperare a creantelor. "Politicul nu apare in contabilitate, insa tocmai din acest motiv ma