Problema vizelor a fost unul dintre punctele de pe agenda summitului UE-SUA de ieri, de la Brdo Pri Kranju (Slovenia), care nu a adus insa evolutii semnificative in aceasta privinta.
Presedintele SUA, George W. Bush, a declarat in cadrul conferintei de presa comune pe care a sustinut-o impreuna cu premierul Sloveniei (tara care exercita presedintia UE) si cu presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, ca intelege nemultumirea cetatenilor din unele state ale UE provocata de faptul ca nu sunt tratati la fel cu alti cetateni europeni. Bush a dat asigurari ca este in pregatire o solutie care "sa satisfaca atat fiecare tara, cat si UE in ansamblu", fara sa intre in detalii. Premierul Sloveniei, Janez Jansa, a salutat faptul ca noi state se vor alatura programului Visa Waiver, subliniind insa ca "anumite restrictii sunt necesare din motive de securitate". Nici unul dintre inaltii oficiali prezenti nu s-a referit insa la negocieri colective, in numele intregii Uniuni Europene, in privinta ridicarii vizelor pentru SUA.
Liderii europeni si presedintele american au subliniat consensul in privinta cresterii presiunii asupra Iranului pentru a-l face sa renunte la programul nuclear, pozitiile comune in sustinerea eliminarii barierelor comerciale si apropierea in privinta schimbarilor climatice, UE intelegand preocuparea SUA pentru atragerea intr-un acord pe aceasta tema a tarilor emergente. Problema vizelor a fost unul dintre punctele de pe agenda summitului UE-SUA de ieri, de la Brdo Pri Kranju (Slovenia), care nu a adus insa evolutii semnificative in aceasta privinta.
Presedintele SUA, George W. Bush, a declarat in cadrul conferintei de presa comune pe care a sustinut-o impreuna cu premierul Sloveniei (tara care exercita presedintia UE) si cu presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, ca intelege nemultumirea cetatenilor din unele s