In majoritatea marilor orase unde primariile nu au fost adjudecate din primul tur, social-democratii isi disputa suprematia fie cu liberalii, fie cu democratii. La Satu Mare insa adversarul PSD este UDMR, iar la Sfantu Gheorghe Partidul Civic Maghiar incearca sa castige in fata vechii formatiuni maghiare. La Vaslui si la Focsani social-democratii au un avans substantial, lasand partidul prezidential in urma cu aproape 15 procente, iar jocurile par facute, fiindca aceasta zona este adjudecata in mod traditional de PSD. La Satu Mare, unde maghiarii sunt in proportie de aproximativ 40 la suta, primarul UDMR in functie este favorit, iar contracandidatul sau de la PSD se afla la peste 25 la suta in spatele sau. Traditia administratiei unguresti ar putea astfel sa revina in mai multe localitati ardelene, dupa modelul Sibiului, unde primarul Johannis a fost ales din nou cu o majoritate covarsitoare.
Spre deosebire de alegerile din 2004, cand lucrurile au fost mai difuze, de data aceasta municipiile din vestul si sudul tarii au fost transate inca din primul tur, iar cele din nordul Transilvaniei si din Moldova, zone cu populatii mai sarace si mai putin educate, se vor disputa duminica. Social-democratii au sanse sa cucereasca majoritatea primariilor din estul tarii, in vreme ce la Bistrita se pastreaza optiunea generala din Ardeal pentru formatiunile de dreapta. Candidatul PD-L are, de altfel, un avans de aproape 10 procente fata de reprezentantul PSD.
BISTRITA
Numar de locuitori: 82.081
PIB/locuitor (2008): 4890,7
somaj: 3,8%
Viceprimarul arbitru
Lupta pentru fotoliul de primar al Bistritei se poarta intre actualul primar PD-L, Vasile Moldovan, si reprezentantul PSD, senatorul Ovidiu Cretu. In primul tur de scrutin, Vasile Moldovan a obtinut 8.781 de voturi, iar senatorul Ovidiu Cretu a primit doar 6.588 de voturi, astfe