Ministerul Mediului este pregătit pentru renaturarea Deltei Dunării. Guvernul mai are însă nevoie de acordul proprietarilor terenurilor agricole ce urmează să fie inundate pentru a se reface
Ministerul Mediului este pregătit pentru renaturarea Deltei Dunării. Guvernul mai are însă nevoie de acordul proprietarilor terenurilor agricole ce urmează să fie inundate pentru a se reface delta.
Călin Popescu Tăriceanu s-a arătat nemulţumit faţă de lipsa de progres în procesul de renaturare a Deltei Dunării, în cadrul celei de-a patra ediţii a Simpozionului Naţional "Avem o Deltă. Cum procedăm?", organizat de Asociaţia "Salvaţi Dunărea şi Delta".
Premierul a acuzat autorităţile locale că îşi urmăresc în continuare interesele proprii, în loc să se implice în demersul de conservare a Deltei. "Personal, nu am fost de acord cu slaba implicare a autorităţilor de mediu în protejarea Deltei", a spus Tăriceanu.
Taxa auto pentru renaturare
Ministerul Mediului a aprobat, în 2005, Master Planul - un proiect de dezvoltare durabilă a Deltei, în valoare de 140 milioane de euro. "Anul acesta trebuie să ajungem aproape de finalizarea primei părţi a proiectului, în valoare de 90 milioane de lei", a spus ministrul mediului, Attila Korodi, prezent la simpozion.
"Noi suntem pregătiţi, avem tot ce ne trebuie, ne lipseşte doar dreptul de a intra în aceste terenuri pentru a le reda naturii. O parte din banii proveniţi din taxa auto vor intra în proiecte de renaturare, inclusiv în Delta Dunării", a spus ministrul.
Simpozionul de anul acesta cuprinde patru grupuri de lucru: "Pescuitul industrial în Deltă", "Centralele eoliene din Dobrogea", "Proiecte de reconstrucţie ecologică în Delta Dunării" şi "Regulamentul cadru de arhitectură şi urbanism pentru localităţile Deltei".
Delta Dunării distrusă prin asanare
Dunărea a suferit, înainte de 199