Dobånzi de 10,5% - 11%. Nu la credite, ci la depozite. Tot mai multe bănci au ieşit pe piaţă cu astfel de oferte, bonificaţiile revenind la nivelul de acum trei ani. Cele mai bune dobånzi la depozitele în lei au ajuns în prezent de 11 la sută. În vara anului trecut, în condiţiile în care BNR coboråse referinţa la 7%, dobånzile oferite deponenţilor variau între 4% şi maximum 8%. Iar nivelul a fost menţinut pånă în primăvara acestui an, cånd
Dobånzi de 10,5% - 11%. Nu la credite, ci la depozite. Tot mai multe bănci au ieşit pe piaţă cu astfel de oferte, bonificaţiile revenind la nivelul de acum trei ani.
Cele mai bune dobånzi la depozitele în lei au ajuns în prezent de 11 la sută. În vara anului trecut, în condiţiile în care BNR coboråse referinţa la 7%, dobånzile oferite deponenţilor variau între 4% şi maximum 8%. Iar nivelul a fost menţinut pånă în primăvara acestui an, cånd au început să apară primele oferte „promoţionale“.
„Dărnicia“ de care dau dovadă băncile în ultima vreme are două explicaţii. În primul rånd, din noiembrie anul trecut şi pånă în prezent, BNR a săltat dobånda de politică monetară de şase ori. Însă, nivelul actual al acesteia, de 9,75%, rămåne totuşi sub dobånzile practicate de piaţă, situaţie foarte rar întålnită pånă acum. În al doilea rånd, boomul cåştigurilor oferite pentru economiile în lei poate fi explicat de penuria lichidităţilor, care a determinat instituţiile de credit să acorde mai multă atenţie surselor de finanţare. Dacă în ultimul an şi jumătate resursele erau atrase în principal prin tranzacţii interbancare şi din plasamentele nerezidenţilor, inclusiv împrumuturi de la societăţile-mamă, acum atenţia s-a mutat către clienţi. Aceştia sunt cei care, într-o economie sănătoasă, furnizează băncilor banii necesari activităţii de creditare.
Tonul majorării dobånzilor la depozite a fost dat de Piraeus Bank, care a