La 27 ianuarie 1756 se năştea la Salzburg unul dintre cei mai prodigioşi şi talentaţi creatori în domeniul muzicii clasice: Wolfgang Amadeus Mozart La 27 ianuarie 1756 se năştea la Salzburg unul dintre cei mai prodigioşi şi talentaţi creatori în domeniul muzicii clasice: Wolfgang Amadeus Mozart. “Răpirea din Serai”, “Nunta lui Figaro”, “Don Giovani” sau “Flautul fermecat” sînt doar cîteva dintre renumitele sale piese, jucate şi astăzi pe scenele tuturor teatrelor de operă din întreaga lume. Pe lîngă cele 17 opere, Mozart este cunoscut şi pentru 19 messe, cantate, motette pentru soprană şi orchestră şi, nu în ultimul rînd, Requiem-ul în Re Minor.
Sfera lui Mozart
“Iubitorul de Dumnezeu” (Amadeus, în latină) a impresionat atît de mult lumea, încît, în 1890, a fost creată o bomboană de ciocolată ce îi poartă numele: Mozartkugeln (mingea lui Mozart). Creatorul ei este Paul Fürst, iar reţeta se prepară şi astăzi. Deşi sînt încă realizate manual, anual se produc 1,4 milioane de bomboane. Învelite în folie de aluminiu argintiu şi marcate cu albastru, bomboanele rămîn proaspete timp de opt săptămîni. În anul 1905, Fürst a prezentat bomboanele sale la un tîrg şi a primit o medalie de aur pentru creaţia sa. Bomboanele originale se găsesc doar în cofetăriile Fürst, însă pe piaţă există multe imitaţii. Se recunosc după faptul că sînt mai mici decît cele originale şi uneori sînt plate pe o parte. La cele trei meciuri ale Campionatului European, care se vor desfăşura în Salzburg, suporterii vor putea savura aceste delicatese. Iar noi, ceilalţi, care vom privi meciurile la televizor, vom putea gusta din bomboanele dulci dacă le vom prepara în casă, urmărind reţeta pas cu pas.
Mozartkugeln - Ciocolata lui Mozart
Ingrediente: 75 g nuga, 400 g cocă de migdale, 60 g fistic, 150 g ciocolată albă, 150 g ciocolată neagră.
Preparare: se lasă nug