Lipsa de energie poate fi combătută printr-un regim alimentar bogat în fructe, legume, orez, precum şi respectarea orelor de somn Oboseala persistentă ne afectează viaţa. Spre deosebire
Lipsa de energie poate fi combătută printr-un regim alimentar bogat în fructe, legume, orez, precum şi respectarea orelor de somn
Oboseala persistentă ne afectează viaţa. Spre deosebire de bărbaţi, femeile trec mai des prin episoade de extenuare fizică şi psihică.
Este normal ca, din când în când, să ne simţim lipsiţi de energie. Stresul, anxietatea, un serviciu suprasolicitant sau un nivel scăzut al glicemiei sunt tot atâtea motive care determină oboseala ocazională.
Spre deosebire de bărbaţi, femeile trec mai des prin episoade de extenuare fizică şi psihică, deoarece nasc, alăptează şi ţin diete extrem de restrictive. Astfel, potrivit unui studiu al cercetătorilor britanici, citaţi de site-ul de sănătate iVillage.co.uk, o femeie din patru se plânge că este obosită mai tot timpul zilei.
Schimbarea stilului de viaţă
În momentul în care oboseala devine persistentă şi ne afectează viaţa, este important să învăţăm să o controlăm. Tot ce trebuie să facem sunt câteva schimbări în alimentaţie, dar şi în stilul de viaţă.
Astfel, dieta care combate oboseala este săracă în dulciuri şi alimente grase, dar bogată în paste, orez, fructe şi legume (cel puţin cinci porţii pe zi). Meniul unei zile începe cu un pahar cu suc de portocale la micul dejun, un măr la ora 10.00, o salată la prânz, o banană la ora 14.00 şi una sau două porţii de legume la cină.
Pe lângă regimul alimentar, este bine să recurgem şi la suplimente de vitamine şi minerale. Ele sunt esenţiale pentru un metabolism sănătos, în special vitaminele din complexul B, responsabile cu energizarea organismului. Acestea se găsesc în pâine, cereale, orez brun, alune, carne, fructe de mar