Pentru o vopsire corectă, este necesar să începi cu tavanul şi să te asiguri că ai suficient material. Sursa: EVZ
Dacă vrei să-ţi vopseşti singur o cameră a locuinţei (fie pentru că vrei să economiseşti bani, fie pentru satisfacţia realizării) trebuie să te asiguri, încă de la început, că „terenul“ a fost bine pregătit. Pereţii şi tavanul trebuie să fie drepţi, şlefuiţi, fără crăpături, imperfecţiuni sau găuri.
În plus, trebuie să-ţi aloci timp special pentru asta (eventual un weekend) şi ceva bani. Trebuie să-ţi cumperi vopseaua lavabilă, un trafalet, amorsă şi folie de plastic (pentru protecţia parchetului). Dacă achiziţionezi o vopsea de calitate, la o cameră de 15 metri pătraţi intră cam două cutii de 8,5 litri. Toate acestea te vor costa în jur de 400 de lei.
Foloseşte o rolă cu coadă lungă
La marginile tavanului, folosind o pensulă lată de 4-5 cm, trasează o bandă de vopsea, pentru a preveni atingerea cu rola a pereţilor. Este indicat să foloseşti o rolă cu coadă lungă, eventual telescopică. Începând de la un colţ, vopseşte o secţiune de un metru pătrat din tavan, în zig-zag, trasând litera „W“. „Acest procedeu va dispersa în mod egal vopseaua de pe rolă“, scriu specialiştii de la www.paintquality.com, site-ul Institutului de Calitate a Vopselurilor (Paint Quality Institute) din Philadelphia. Apoi umple această secţiune fără a mai pune rola în vopsea. „Continuă acoperirea tavanului, lucrând de-a lungul celei mai scurte distanţe dintre pereţi, în secţiuni de un metru pătrat, cu suprapuneri între acestea“, recomandă meşterul Valentin Arghir.
Corectează imperfecţiunile când peretele este ud
Pentru vopsirea pereţilor, începi de la tavan, prin trasarea unei benzi de vopsea, cu ajutorul pensulei. La fel trebuie să procedezi şi la toate cele patru colţuri ale pereţilor, în jurul ferestrelor,