Sase companii non-financiare listate la Bursa de Valori Bucuresti care detin plasamente in actiuni de la Bursa au pierdut de la inceputul acestui an circa 13,5 mil. euro (49,5 mil. lei) pe fondul corectiilor de pe piata, potrivit unei estimari a ZF.
Valoarea cumulata a portofoliilor detinute de aceleasi companii se ridica la sfarsitul anului trecut la 48,8 mil. euro (aproape 180 mil. lei), astfel ca randamentul negativ inregistrat de acestea din deprecierea titlurilor detinute pe Bursa a fost in medie de 27,5%.
De la inceputul anului, SIF-urile au pierdut in medie 31,8%, in timp ce primele 10 titluri cotate pe piata s-au depreciat in aceeasi perioada in medie cu 22,7%.
Producatorul de componente auto Altur Slatina (ALT), controlat de mai multe companii care-l au ca actionar principal pe Catalin Chelu, a fost cel mai afectat de corectiile de pe Bursa, cu o pierdere estimata de 4,9 mil. euro (17,8 mil. lei), aceasta companie avand si cel mai "bogat" portofoliu de actiuni cotate pe piata.
Altur Slatina era la finele anului trecut cea mai expusa riscului de depreciere a actiunilor pe care le avea in portofoliu, compania putand pierde pana in prezent 34,5% din suma initiala, in conditiile in care expunerea pe actiunile SIF depasea la sfarsitul anului trecut 90%.
Altur Slatina mai detinea la aceeasi data si actiuni Rompetrol Rafinare (RRC), care au inregistrat in acest an o scadere de 44,3%.
Producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO) detinea la finele anului trecut un portofoliu constituit in principal din actiuni SIF, in valoare de 41,2 mil. lei, pierderea estimata pana in prezent a producatorului de medicamente din deprecierea actiunilor pe care le avea pe Bursa ridicandu-se la aproape 3,8 mil. euro (13,6 mil. lei). Pierderea procentuala teoretica in cazul Biofarm este de 33%, comparabila cu cea inregistrata de SIF-uri in