Pentru a-si pastra clientii, BCR isi asuma o crestere cu echivalentul a 100 mil. euro a dobanzilor platite anual la depozite.
BCR, liderul sistemului bancar, a operat o majorare - soc a dobanzilor platite la depozitele in lei atrase de la clienti, de pana la 3,75 puncte procentuale.
Dupa acest salt, dobanzile platite de BCR se inscriu pe palierul de 8%-10,5% pe an, in functie de tipul depozitului si de suma economisita. Inainte, banca oferea dobanzi de 6%-7% pe an, care ajunsesera sa fie in partea de jos a pietei.
Majoritatea bancilor din sistem si-au ajustat dobanzile chiar in mai multe randuri de la inceputul anului, pe fondul intaririi politicii monetare a BNR. BCR amanase insa o astfel de miscare. Unii jucatori de talie mai mica platesc chiar si dobanzi de 11% pe an in prezent, la depozitele standard in lei, pentru a atrage bani de la clienti, in timp ce altii au ales sa ofere niveluri atractive de remunerare doar in cadrul unor promotii la produsele de economisire.
"Prin majorarea nivelului de dobanda bonificata, toti clientii care au depozite la termen in lei la BCR beneficiaza de protejarea economiilor lor la riscul de inflatie", spune Sorin Mititelu, director executiv al Directiei Dezvoltare afaceri si produse retail in cadrul BCR. Banca plateste dobanzi de 10% doar pentru depozitele mai mari de 5.000 sau chiar 10.000 de lei (in functie de perioada de constituire), in timp ce la plasamentele de valori mai mici dobanzile sunt de 8%-9% pe an.
Practic, pentru un depozit de o mie de lei constituit pe un an cu dobanda fixa de 9%, clientul are acum un castig de circa 75 de lei (luand in calcul si impozitul). Aceasta reprezinta o crestere cu aproape 30% fata de castigul de 58 de lei aferent vechilor conditii, in care dobanda era de 7% pe an.
BCR nu face publica structura pe monede a depozitelor atrase de la cliente