Oricat de aproximative ar fi sondajele care privesc al doilea tur de scrutin din Capitala, este clar inca de pe acum ca rezultatul luptei dintre cei doi candidati, domnii Oprescu si Blaga, va fi strans. Si tot atat de cert este ca aceste cifre nu oglindesc perfect rezultatul final si sunt doar un instantaneu al unei realitati in plina evolutie zilele acestea.
Avansul pe care pare sa-l pastreze pentru moment candidatul Sorin Oprescu este datorat in primul rand unui tip de reactie "antisistem", de acelasi tip care l-a adus in
turul doi al prezidentialelor din noiembrie 2000 pe Corneliu Vadim Tudor. Ca este asa o dovedeste avansul mai consistent al candidatului "independent" in sectoarele mai sarace, deci mai "contestatare", ale Bucurestilor, cu precumpanire in sectorul 5.
Dar tocmai acest element, de "independenta", atat de subliniat de catre domnul Oprescu, este si cel mai putin credibil. Intr-adevar, cum sa poata pretinde senatorul-doctor ales pe listele PSD ca este independent atunci cand inca din primul sfert de ora al anuntarii rezultatelor probabile, in seara zilei de 1 iunie, presedintele PSD, Mircea Geoana, anunta: "Il vom sprijini pe Oprescu"? Iar daca, asa cum a nuantat mai tarziu M. Geoana, "trebuie sa baram drumul dreptei", atunci cum putem sa acceptam ca dl Oprescu (sustinut de stanga) este cu adevarat independent?
Acceptam ideea ca dl Oprescu, asa cum nu osteneste sa afirme, nu este nici de stanga, nici de dreapta. De fapt, el este omul factiunii complotiste care a exercitat si continua sa exercite, direct si prin intermediari, cea mai mare influenta in afacerile Romaniei din 1989 incoace, in ciuda unor caderi electorale si unor esecuri circumstantiale in propriul partid: grupul Ion Iliescu.
Acest grup marginalizat si totusi puternic a reusit, printr-o manevra cusuta cu ata alba, sa plaseze in alegeri un c