Încearcă să descoperi ce te-a deranjat şi spune limpede ce vrei. Sursa: Hepta
Grija faţă de familie ia sfârşit când începe cearta şi îţi verşi tot oful. Lucrurile pozitive, chiar dacă le vezi, nu le mai lauzi, nu le mai apreciezi la adevărata lor valoare, pentru că te macină cele negative.
„Atunci când într-o familie izbucneşte o ceartă, se spune, de cele mai multe ori, tot ce enervează. Şi pentru a răni şi mai tare, se adaugă şi alte motive. Iar la sfârşit, ne pupăm, ne iubim, însă nu rezolvăm nimic“, este de părere psihologul Ovidiu Brazdău.
Mulţi dintre noi îi aud pe vecini cum se ceartă. Strigă unul la altul, din ce în ce mai tare, copilul plânge... Şi ne întrebăm: „Oare ce au de împărţit? Nu-şi pot rezolva problemele în linişte?“. Se pare că ar putea să o facă, dar nu ştiu cum, sunt de părere specialiştii.
„Spirala exprimării nevoilor“
Psihologul Pepe Cusinato, profesor la Universitatea din Padova (Italia), a realizat „spirala exprimării nevoilor“. Ea este formată din paşi care trebuie urmaţi pentru a-ţi da seama de ceea ce simţi cu adevărat şi pentru a reuşi să spui foarte clar ce anume vrei.
Primul pas: identificarea.Răspunde, pe rând, la toate întrebările: Sentimentul pe care-l ai este pozitiv sau negativ? Unde este localizat în corp? Imaginează-ţi că poate să vorbească. Ce îţi spune? Ce anume determină apariţia lui? Aminteşte-ţi când ai mai avut acelaşi sentiment în trecut. Ce anume s-a întâmplat atunci şi ce ai făcut? Găseşte mai multe cuvinte cu care să exprimi ceea ce simţi.
Al doilea pas: exprimarea.După ce ai găsit cuvântul-cheie care exprimă cel mai bine ceea ce simţi (de exemplu, „nervos“) şi sinonimele acestuia („agitat“, „iritat“), caută cuvintele care să exprime intensitatea sentimentului („sunt cu adevărat foarte agitat şi iritat“). Spune cât de important e