Monumentul eroilor care au apărat Revoluţia de la 1848 a fost înghesuit într-un cufăr Louis Vuitton, cu acordul autorităţilor. Sursa: Răzvan VălcăneanţuSursa: Arhivă EVZ
1 /.
Monumentul pompierilor care au murit la 1848, apărând Revoluţia română, şi-a găsit zilele astea o întrebuinţare comercială invidiată de orice doamnă. Primul model de geantă creat de Louis Vuitton îmbracă statuia fără să lase pe afară niciun centimetru de istorie. Motivul: lansarea în România, săptămâna trecută, a brandului de lux.
Ideea i-a aparţinut directorului de evenimente de la „L.V.“, Flemming Fallesen. Aprobarea a venit însă prompt de la autorităţile bucureştene, cu voie de la comisia care ar trebui să apere monumentele istorice din Ministerul Culturii.
Ştefan Damian, directorul acestei comisii, nu vede niciun păcat în asta: „Şi care-i problema că am dat acest aviz? E o intervenţie temporară, un curent estetic european, iar Louis Vuitton face parte din iconurile culturii europene. Dacă gândiţi aşa, duceţi-vă la «România Mare»!“.
Primarul Adriean Videanu, a cărui instituţie din subordine a dat şi ea un aviz pentru acoperirea statuii, nu ştia ieri nimic şi, în glumă, a exclamat un: „Nu ne-or fura ăştia statuia?!“.
Secretarul de stat în Ministerul Culturii, Virgil Niţulescu, are doar o opinie, nu şi competenţă asupra problemei: „Nu mi se pare moral, dar e un aviz dat fără acordul ministerului. Domnul Damian trebuie să răspundă pentru asta!“.
Singurul loc eligibil
Mihai Ursa, PR-ul „LV“ România, susţine că Flemming Fallesen a fost informat despre însemnătatea monumentului înainte de a obţine toate avizele de la autorităţi. Totuşi, Ursa nu consideră că e vreo diferenţă între deschiderea oficială de la Paris, unde o clădire de pe Champs Élysées a fost înfăşurată cu o reclamă, şi geanta aruncată pes