În funcţie de rezultatele consultării publice din Irlanda asupra Tratatului de Reformă al Uniunii Europene, forul comunitar va reuşi să iasă din zodia disensiunilor sau va intra într-o nouă perioadă de introspecţie în căutarea unui echilibru la nivel instituţional. Agenţia Reuters prezenta, ieri, posibilele scenarii care vor urma votului.
Un vot favorabil ar însemna:
- Un sentiment uriaş de relaxare în rândul celorlalte 26 de state UE care au aprobat deja Tratatul de la Lisabona sau care urmează să încheie fără probleme procesul de ratificare în Parlamentele naţionale.
- Sfârşitul unei perioade de peste zece ani marcată de disensiuni privind structurile comunitare şi începutul a ceea ce susţinătorii Tratatului declară că va fi un bloc mai puternic, mai eficient şi pregătit să accepte noi membri.
- Şi o „undă verde” pentru Franţa, care va prelua în iulie preşedinţia semestrială a UE, şi care va media negocierile privind ocuparea noilor funcţii create de Tratatul de la Lisabona (preşedinte pe termen lung al UE şi un şef al diplomaţiei europene înzestrat cu mai multe competenţe şi aflat la conducerea unui adevărat serviciu diplomatic).
Un vot defavorabil ar conduce la:
- O nouă criză de încredere la nivelul blocului comunitar generată de incapacitatea sa de a fi atractiv alegătorilor europeni, dar şi un blocaj în activitatea Bruxelles-ului deoarece atât Comisia Europeană, cât şi instituţiile comunitare vor fi de acum înainte reticente faţă de alte iniţiative ambiţioase.
- Noi solicitări din partea unora dintre statele membre de sistare a procesului de extindere a comunităţii.
- Marea Britanie şi alte state ar putea decide suspendarea procesului de ratificare parlamentară, lăsând UE să activeze în baza unui sistem decizional sinuos; un aparat de politică externă disfuncţional, dar şi păstrarea sistemului ineficient al preşedin